و من اراد ان یقل نسیانه فلیأکل کل یوم ثلث قطع زنجبیل مربى بالعسل و اکل الزبیب بالغداة على الریق یزید قوة فی الذهن.

کسى که میخواهد فراموشیش کم شود هر روز سه قطعه زنجبیل پرورده بعسل بخورد و خوردن کشمش صبح ناشتا حافظه را تقویت میکند.

وقتى ویتامین ث در بدن کمبود پیدا کرد رسوبات و مایعات بدن زیاد مى‏شود. بقول قدما رطوبت در مزاج غلبه میکند اعصاب را سستى و رکود فرا میگیرد قدرت مغز و حافظه کم مى‏شود.

براى کم کردن مایعات و سوزاندن رسوبات علاوه بر ویتامین ث بیشتر موادى لازم است که اعصاب را تحریک کند و حرارت بدن را زیاد کند. زنجبیل پرورده بعسل این خدمت را به بهترین وجه انجام میدهد.

بقول قدما: زنجبیل گرم و خشک محرک، باد شکاف، و در مورد سوء هاضمه و امراض ریه و فالج مفید است براى زکام و قولنج و نفخ معده و تقویت حافظه نافع است.

کشمش در تحریک اعصاب و تقویت آنها و تحکیم عضلات بسیار مؤثر است. در کشمش آهک- منیزى- آهن- منگنز- پتاسیم- کلر- اسید فسفریک و مقدار زیادى قند دیده شده که بیشتر آنها خوراک‏ مستقیم مغز و اعصاب محسوب مى‏شود. کشمش مزاج را لینت میدهد و خون را صاف میکند روح را نشاط میدهد اعصاب را بیدار میکند و در عین حال آرامش مى‏بخشد.

طب الرضا علیه السلام / ترجمه امیر صادقى، ص: 263